teisipäev, 25. august 2015

Maitsev käsitöö

Rohenäppudel on aiatööde kõrvalt ka aega teha hoidiseid. Rabarberitest saab alguse ja lõpetades hapu- ja mulgikapsastega. Maitsev käsitöö, mida meie pere armastab. Ikka on hea, kui keldrist  on midagi võtta ja valida, mille järele isu kisendab. Retsepte on küll igal pool kuhjaga olemas aga lisan siia enda maitsele kohendatud retsepte.Kuigi maitsemeeled on meil kõigil erinevad siis igaüks tuunib retsepti oma tunde järgi :) :).

KODUNE LETSHO.1kg tomateid, u.1kg paprikaid, u. 800g porgandeid, 2 sibulat,soola, veidi äädikat ja veidi suhkrut, toiduõli.
Tomatitelt nahk maha kastes eelnevalt keeva vette siis potti.teised komponendid praadida pannil eraldi ja siis potti.Maitsestada ja hautada tasasel tulel kuni valmis saab.
LETSHO TSILLIGA - sama mis eelmine ainult et lisada tükeldatud tsilli.

 TOOME SALAT-5 kg kurke, 0,5 kg poolpehmeid porgandeid, 0,5 kg sibulaid, tilli, pipart, 4 spl soola, 4spl suhkrut, 4spl õli, 4spl äädikat.
Lasta seista 2 tundi. Keeta 2-3 min ja purki.

TERVISE SALAT-2kg kapsast, 2kg kurke, 1kg porgandeid, 2kg sibulaid, 2kg tomateid, 0,5liitrit õli, 5spl äädikat, 4spl soola, 4spl suhkrut, pipart,tilli.
Õli potti,porgand keeta 5min.Pool pehme sibul ja
teised asjad potti,maitsestada ja keeta 10-15 min.Purki.

RABARBER OMAS MAHLAS
Puhastatud ja tükeldatud rabarber tihkelt purki, et tekiks oma mahl ja kaanetada.


TÄKU SALAT Täku salati autor on rebase talu. Sai järgi proovitud, lisasin juurde tilli, tsilli ja küüslauku panin vähem 100 g. Minu jaox oleks küüslaugu maitse liiga tugev. Soovitan.
Retsept
1 kg tomateid, 1 kg sibulaid, 500 g porg, 500 g õunu, 100 g kibepipart, 200 g küüslauku, 500 g paprikat, 3 spl suhkrut, 3 spl soola, 1 spl peent pipart, 200 g õli, 3 spl äädikat.
Sibul hautada õlis, koori tomat ja lisa koos teiste tükeldatud k/v-ga potti. Hauta 15 min. lisa maitseained, kuumuta veel 10 min. lisa äädikas. Kuumalt purki.
 
TOMATID
Purgi põhja mustsõstralehti ja tilli.Mrinaadiks vett, soola ja pipart.
 
TOMAT TSILLIGA
Teha nii nagu tavalisi tomateid. Siia on juurde lisatud tšillikaunu ja veits jahvatatud tšillit.
 
 
TOMATIMAHL JA TSILLINE TOMATIMAHL
Tomatid purustasin köögikombainis, keetsin mõnda aega, ajasin läbi sõela ja seejärel uuesti keema ja maitsestasin suhkru,soola,pipra,veits ääika( ei pea panema) ja üks osa tomatimahla jahvatatud tšilliga.
 
 KURK JA TSILLI
Marinaad 1 liitri vee kohta 2spl suhkrut, 2spl jämedat soola, pipart, 2spl äädikat.
Purgi põhja mustsõstralehti, tilli ja küüslauku.

PAPRIKAD
Marinaadiks läheb vaja 1 kg paprika jaoks 1-1,5 dl suhkrut, 1spl soola, veits äädikat ja 2 dl vett.
Paprikaribadele kallata keev vesi peale ja hoida 10 min. kurnata.Paprikale raputada suhkur ja sool.Valada uus vesi ja lisada äädikas.Ruttu keema ajada ja keeta 10 min tasasel tulel.

  PEEDIKUUBIKUD
Keedetud peedid puhastada ja lõigata kuubikuteks.Kuubikutele lisada köömneid ja lasta mõnda aega seista.Ei pea köömneid lisama, kui pole soovi.
Marinaadiks läheb vaja vett, soola, suhkrut, äädikat.Kui marinaad valmis siis lisada kuubikud ja lasta uuesti keema ja siis purki.

  BORS-3kg, punast peeti, 1kg porgandit,1kg sibulaid, 2 kg tomateid, 2kg kapsast, 300-400g õli, 3-4spl äädikat, 2-3spl soola, 0,5 klaasi suhkrut,pipart, tilli.
Õli potti,sibul klaasjaks.Teised asjad potti maitsestada võib lisada ka sutsuliha, -konte.Keeta pehmeks ja purki.

  KÕRVITS-5 kg kõrvitsat, u.3 liitrit äädikalahust 4 klaasi suhkrut, nelki ja kaneeli.
Kõrvits eelnevalt eeltöödelda, lõigata kuubikuteks.Valmistada marinaad lasta jahtuda ja kallata kõrvitsakuubikutel.Lasta seista ööpäev ja keeta kuni kõrvits muutub klaasjaks.

HAPUKAPSAS

10kg kapsa saamiseks läheb 11-12 kg värskeid kapsaid, jäme söögisool 130-150g. Riivida,hakkida. Toas hoida 2-3 päeva.Gaasid tuleb väljutada vardaga, mis ulatub nõu põhja, muidu jääb kibe ja mõru.Viia jahedasse mõneks päevaks, muutub krõmpsuks.Purki panemiseks keeta kapsast u. 1,5-2 h.6-7 kg hapukapsa kohta läheb 2kl suhkru,15 spl rasva ja mõni mugul sibulat. Kui kapsast loputada siis tuleb lisada u. 2-3 spl soola, mitte loputamisel ei tule soola lisada.Sibul liada keetmise keskel.Keema panemisel lisada vett kapsaga triiki.

 


SEENED

Seened puhastada ja keeta kergelt soolvees. Panna purkidesse, lisada keev soolvesi peale. Kaanetada.
Liitri vee kohta 2 spl soola

SEENED MARINAADIS  Keeta seni kuni vajuvad põhja,vaht ära korjata.Lisada suhkur,sool,pipar,vürtsi,nelki,kaneeli, hakitud sibul ja porgand.Keeta mõnda aega ss lisada äädikas ja ss veel mõni minut keeta. Koos marinaadiga purki ja sulgeda õhukindlalt. Mina keetsin seni kuni põhja vajusid aga vahetasin vett,et marinaad ei jääks liiga limaseks.

   Magusatest hoidistest kahjuks pilte ei ole. Kuigi mooside puhul annab palju erinevate marjade ja puuviljade sobitamisel huvitavaid maitseid saada. Neid mul tõesti jagub ja säilivad ka vägagi hästi mitmeid aastaid. 

TULINE TOMATIMAHL

Veelgi tulisem tomatimahl, on viljalihasem.


 RABARBERI MAHL

Puhas ja ehe oma koduaiast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar